Spionen som kom in från kylan

John le Carré skrev Spionen som kom in från kylan 1963, och gav samtidigt agent- och spionskildringar i västvärlden en betydligt mer verklighetsbaserad grund att stå på, som en bistert grå och regnvåt motvikt till den färgglatt ironiske agent 007. Ian Fleming, James Bonds fader, hade släppt 007-böcker sedan 1952 och två filmer med den manligt muskulöse Sean Connery hade redan nått biograferna, till biopublikens stora glädje. Spionen som kom in från kylan visade upp något helt annat.

 

Boken handlar om den desillusionerade engelske agenten Alec Leamas, som med tio dåliga år i Berlin och allt för stora förluster av egna spioner som resultat, kallas hem till London för att ta itu med ett sista, livsfarligt uppdrag. Istället för att vara den som håller i trådarna på rätt sida om muren skall Leamas nu själv kasta sig i fiendens famn, för att försöka krossa den man som varit hans nemesis under Berlinåren, den hänsynslöse Mundt, ställföreträdande chef för den östtyska underrättelsetjänsten. För att verka trovärdig och lämplig som avhoppare blir Leamas utsparkad från säkerhetstjänsten och går sedan snabbt ner sig ekonomiskt och fysiskt genom en räcka lågstatusjobb, en hel del alkohol och en misshandelsdom som placerar honom i fängelse en tid. När han släpps dröjer det inte länge förrän han blir kontaktad av en inställsamt hal individ som lovar guld och gröna skogar för en smula information, och plötsligt är uppdraget i full gång. Allt är dock inte som Leamas överordnade har sagt till honom vilket han snart blir varse – Leamas är bara ännu en bricka i ett omoraliskt spel utan vinnare.

 

Spionen som kom in från kylan är en riktigt bra bok. Det är också en lättläst och föredömligt kort bok, med så mycket karg spänning samlad på de 242 sidorna att det känns som om det vore mycket mer. Därför kan slutet på boken kännas lite snöpligt, men, inser man så småningom, också alldeles nödvändigt, eftersom det trots allt är så det fungerar här i den verkliga världen – det finns inga vinnare i den eviga kampen om rättvisa, bara förlorare.

 

Information om John Le Carré

John Le Carré är en pseudonym för David John Moore Cornwell, en före detta Eton-lärare som hamnade i den engelska underrättelsetjänsten (MI5 och senare MI6), jobbade på engelska ambassaden i Bonn och som politisk konsul i Hamburg, innan han började skriva på allvar. Redan under tiden i underrättelsetjänsten skrev han sina första två romaner, men det var inte förrän efter succén med Spionen som kom in från kylan (1963) som Le Carré gav upp ”spioneriet” och började skriva på heltid. Flera av Le Carrés böcker har filmatiserats, däribland Spionen som kom in från kylan (med Richard Burton i rollen som Leamas), Den lilla trumslagarflickan (som tydligen var en stor besvikelse för Le Carré) och hans Graham Greene-pastich Skräddaren i Panama (med en engagerat sliskig Pierce Brosnan i rollen som hänsynslös engelsk agent).

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s