Beau Travail

En poetisk dröm av manliga överkroppar.

Clair Denis film Beau Travail från 1999 är en filmatisering av Herman Melvilles roman Billy Budd, förlagd i den franska främlingslegionen. Vi möter löjtnanten Galoup (Denis Lavant), vars tidigare lugna tillvaro i legionen störs av nykomlingen Sentain (Grégoire Colin), av anledningar han själv inte vet. Han blir tillslut galen av misstänksamhet och försöker göra sig av med den unge nykomlingen, vilket leder till att han mister sitt jobb.

Det här är, som tidigare nämnts, en poetisk film där bilderna tillåts tala. Bilder av landskapet, av vatten, av muskulösa män som tränar i fascinerande formationer. Musik, ofta klassisk, ackompanjerar bilderna. Det talas överhuvudtaget väldigt lite i filmen och mycket av handlingen förklaras inte, utan lämnas åt åskådaren att fundera över. ”Varför blir Galoup galen?”, ”Vad tänker han?”, ”Vad händer?”

På alla sätt otroligt fascinerande.

Att dessutom Denis Lavant, denna Charlie Chaplin för 2000-talet, spelar vad man måste kalla huvudrollen, gör Beau Travail oumbärlig för alla oss som inte kan få nog av honom.

Jag lämnar er med slutscenen i filmen, med just Denis Lavant, vilket i det här fallet lustigt nog inte förstör er upplevelse av filmen det allra minsta. Det är bara en njutning att se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s